EXHIBITION KTIMA KAMPA – SEPTEMBER 19TH – 29TH, 2018

Κτήμα Καμπά: ένα παλίμψηστο εικαστικό αφήγημα

Ζητούμενο και στόχος της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Κτήμα Καμπά», υπήρξαν εξ αρχής η ενεργοποίηση και η συσπείρωση όλων των εικαστικών-μελών του Συλλόγου που σχετίζονται με την ξεχωριστή αυτή αττική μικρογεωγραφία, με την ελπίδα η πρωτοβουλία αυτή να είναι η πρώτη από μια σειρά πολλών άλλων που μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχουν για την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται εξάλλου για έναν Σύλλογο που τιμούν με τη λαμπρή παρουσία τους διαπρεπείς Έλληνες εικαστικοί με εγνωσμένο και πολυετές έργο.

Η έκθεση παρουσιάζεται στον εμβληματικό χώρο των παλαιών αποθηκών του Κτήματος Καμπά, αφουγκραζόμενη την πολύτιμη ιστορική και συμβολική φόρτιση που ο ίδιος ήδη εμπερικλείει και ενεργοποιώντας τα θραύσματα μνήμης και εικόνων που ο κάθε συμμετέχων εικαστικός φέρει στο βλέμμα και εντός του.

Ο τίτλος της έκθεσης που συμβολικά τέθηκε, με ζητούμενο το στοιχείο της εντοπιότητας να αποτελέσει οργανικό άξονα των έργων, επιθυμεί να λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό πεδίο καταγραφής παλαιών και νέων συμβάντων και εικόνων, ανοιχτών διαλόγων και αιωρούμενων επιτόπιων περιπάτων του βλέμματος και του νου.

Πρόθεση της επιμελήτριας είναι η διερεύνηση της πυκνής θεματικής πρώτης ύλης και η διαμόρφωση μιας γεωγραφικής και συμβολικής συνομιλίας με έμπνευση τον ίδιο τον εκθεσιακό χώρο και τις σημάνσεις του αλλά και το τοπίο των Μεσογείων και τις κυριολεκτικές ή μεταφορικές διαστρωματώσεις του: τα αρχαία κοιτάσματα και την αρχαία ζωή, τις χλωρές εξοχές με την πυκνή πανίδα και τη χλωρίδα, τόσο κοντά και τόσο μακριά από το κέντρο της Αθήνας, τη νεότερη εύφορη ιστορία του συνυφασμένη με τον ανθρώπινο κάματο και τα ψιθυρίσματα της γης και το πολυσχιδές διακεκομμένο κατά τόπους από τις ρίζες του παρόν του.

Άλλα από τα παρουσιαζόμενα έργα, (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, χαρακτική, κεραμική, κατασκευή, εγκατάσταση. ψηφιακή εικόνα-animation κ.ά.) προϋπήρχαν και επιλέχθηκαν εξαιτίας της θεματικής τους, και άλλα δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης. Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνουν με γνώση, οικονομία μέσων και υπαινικτική εικονοποιία διαφορετικές οπτικές προσεγγίσεις και αθέατες εσοχές μιας τρυφερής και βιωμένης εντοπιότητας.

Τα έργα των συμμετεχόντων εικαστικών εστιάζουν στο χώμα ως πρώτη ύλη και διασώζουν τις γεωργικές ασχολίες παλαιότερων ή νεότερων δεκαετιών, αποτυπώνουν τις ορατές στα Μεσόγεια εναλλαγές των εποχών και των ωρών της ημέρας, προτείνοντας έξεργους χάρτες αναφοράς και αυτοσχέδια περιηγητικά ημερολόγια. Αγαπούν τη γη, συναντούν τον Διόνυσο και τους μύθους του και συχνά επιλέγουν να αφηγηθούν παραμύθια του τρύγου και ιστορίες του κρασιού, να μιλήσουν για τους πολυσχιδείς δυνητικούς συμβολισμούς του.

Περιηγούνται σε βιομηχανικούς ερειπιώνες ανάμεσα σε αμπέλια, ανοίγουν μονοπάτια ανάμεσα σε αγριολούλουδα, σπαρτά, ελιές και φραγκοσυκιές. Εισχωρούν σε παλαιά ορυχεία και διασώζουν ξεχασμένα νεοκλασικά, συναντούν αρχαίους κούρους και εγκολπώνονται σπάνια ευρήματα που κείτονται ανάμεσα στην άγρια ρίγανη και το θυμάρι. Μνημονεύουν τον πυρήνα του τόπου, αφηγούνται μέσα από διαφορετικά προσωπικά θραύσματα και αποσπάσματα την κοινή ιστορία του, αντιστέκονται στη ραγδαία άφιξη των νέων πραγμάτων που προτρέπουν στη λήθη .

Και κυρίως, ιχνηλατούν και εντυπώνουν πολύτιμες μνήμες και ιστορίες ανθρώπων. Των δικών τους ανθρώπων που αποτελούν το ζωντανότερο κοίτασμα της Μεσογαίας γης.

Ίρις Κρητικού
Επιμελήτρια της έκθεσης

Κατάλογος Έκθεσης


Rebirth…   © Photo by Thalassini Douma. All rights reserved.


Άρθρο για την έκθεση

Leave a comment

Your email address will not be published.Field is required

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: © Thalassini Douma